Vodnik – och ”Dima” – kommer tillbaka

Bandyns Real Madrid.
Så sas det om det ryska laget från Arkhangelsk, HK Vodnik, när de kom till Ljusdal och World Cup till cupen 2002.
Då var nybygget med en massa landslagsspelare inte riktigt klart och det blev förlust i finalen.
Men sen blev det seger i World Cup både 2003 och 2004 innan alla stjärnorna plötsligt flyttades till Moskva och den anrika klubben Dynamo.
Nu kommer Vodnik tillbaka till Ljusdal – till ExTe Cupen.

Gamla tidningar vet att berätta om den ryska bandyklubben HK Vodnik från Arkhangelsk. Till exempel att klubben är en av de stora i rysk klubbandy med ryska mästerskap från 1996 till 2005 med undantag för 2001 när det blev förlust i finalen.

Till World Cup kom Vodnik 2002, med bland annat Misha Svechnikov i laget och ett lagbygge för 50 miljoner kronor, som favoriter, men fick ge sig i finalen mot Sandviken. I Sandviken spelade då Daniel ”Zeke” Eriksson och han värvades sedan till just Vodnik. ”Zeke” var med och vann finalen mot Vodnik med Sandviken 2002, vann finalen med Vodnik mot Sandviken 2003 och förlorade finalen mot Vodnik 2004 när återigen spelade i Saik.

Ingen seger alltså 2002. Men till 2003 års upplaga, den 30:e i ordningen, kom Vodnik som ännu större favoriter. Nu med den legendariske tränaren Vladimir Janko som ny tränare. Laget var lite trögstartat, med bara 1-0 på Broberg för att ta ett exempel, men varvade upp när det blev kvartsfinal (6-1 mot Vänersborg), slog Kuzbass i semifinal (3-2 och Misha Svechnikov avgjorde) och så Sandviken i finalen med 4-3.

Året efter, 2004, kom Vodnik som färska mästare från Champions Cup i Edsbyn. Kom med nyförvärv som Sergej Obuhov, Sami Laakkonen – han som sänkte Sverige i VM-finalen säsongen innan – Rinat Shamsutov och målkungen Evgenij Ivanushkin samt Nikolaj Jarovich (från Edsbyn). Jarovich som är den ende ryske bandyspelare som tillsammans med Misha Sveshnikov vunnit SM-guld i bandy. Jarovich är nu en av tränarna i Vodnik.

Och visst blev det seger för Vodnik även 2004 och det efter en final – mot Sandvikens AIK – som anses som en av de bästa matcher som spelats i World Cup. Vodnik vann med 8-5. Misha Svechnikov, har ju vänt ”hem” till Ljusdal och Ljusdals BK igen efter 13 år i Vodnik (3) och Dynamo Moskva (10) – men det finns flera bekanta spelare från segerlagen 2003 och 2004 i Vodnik nu också. Jurij Pogrebnoi, Maxim Chermnyk, Alexander Tjukavin, dessutom unge Dimitrij ”Dima” Loginov som också tillhörde Vodniks organisation, han är tillbaka i klubben nu, och minns att han lånades ut till Ljudals BK tillsammans med Alexander Usov säsongen 2004/05.

Efter den framgångsrika säsongen 2004/2005 kom så plötsligt beskedet att större delen av den stjärnfyllda truppen skulle flyttas till Moskva och nyuppflyttade Dynamo Moskva. Dynamo Moskva som sedan tog över litet som ”bandyns Real Madrid” från Vodnik. Laget vann till exempel World Cup 2006 och 2007 och en massa andra titlar.

Vodnik gör definitivt en spännande start i årets ExTe Cupen och har förberett sig med träning, träningsmatcher och spel i ryska cupen i inomhusarenan i Uljanovsk.

Tipset: Rysk final mellan Uralskij Trubnik och Vodnik.

/ Leif Sundell