”Det ska va´som förr”

Bandysnack vid fikabordet.
Ingen ovanlighet i Ljusdal i och för sig.
Men nu än mer kanske när det vankas riktig nystart av Cupen. Våran Cup.
Och det fick fyra företagare i Ljusdal att bidra till att just den så kallade nattmatchen blir av nu också.
– Ja, det är klart att vi måste ha en nattmatch, säger Simon Clemin och gör sig till tolk för sina företagspolare.

Daf-cupen, Dex-cupen, ja, bandycupen som föddes 1974 har sina namn och sin historia.
Och ett kapitel i den historien är förstås nattmatchen. Att spela bandy mitt i natten förkastades först av alla experter, men upphovsmannen Björn Swartswe trodde verkligen på sin idé. Och fick rätt.
Vad mer kan man förresten säga efter det att lättklädda damer i klänning och högklackat, tillsammans med herrar i kostym, kom för att avsluta natten med bandyfest på Idrottsparken när Stadshotellet hade stängt för kvällen. 02.00 var det avslag och när det var som flest människor på IP var publiksiffran fantastiska 9200.

Och nu när Cupen, Exte Cupen den här gången, gör en rejäl omstart efter åtta års vila (historien om den där isen som smälte bort, kan du) så har det funderats på utformningen. Antal lag, invigning med ungarna på isen och kanske framförallt, nattmatch. Eller inte?
– Vi ville ha nattmatch, men de kostar lite extra att spela bandy mitt i natten. Jag tog kontakt med bandysupportern Simon Clemin och han lovade att fixa fram de sponsorpengar som behövdes, så då var den biten löst. Det tre företagen i byggbranschen, Högbergs VVS konsult, ÅF och C&F Projektledning AB hjälper oss, säger Jonas Svensson.

Det blir inget hälsingelag som kommer för att möta LBK den här gången. Anledningen är det tuffa spelprogrammet med World Cup i Sandviken bara några dagar innan ExTe Cupen och att serien sedan drar igång bara några dagar efter.
Istället kommer att annat lag som LBK har en historia mot, Örebro SK. Minns att LBK både haft motgång och framgång mot ÖSK i seriespel, förlust i seriefinalen 2011 hemma på IP, och så två fantastiska matcher 2012 och 2013. Seriefinalen 2012 vanns med uppflyttning till Elitserien som belöning och så den där helt magiska matchen i kvalspelet när LBK hade att ta igen två poäng och fem mål på ÖSK. En omöjlighet särskilt som Örebro tog ledningen med 2-0, men LBK vände och vann med 8-2. Och belöningen då var nytt elitseriekontrakt.
– Det ska bli skoj att gå på en nattmatch igen, säger Thomas Högberg som sett alla de 35 som varit på IP. Han har förresten sett alla de där nagelbitarmatcherna mot Örebro SK också.

/Leif Sundell