IF Boltic

Boltic återkommer till cupen i Ljusdal! Hur stort är inte detta? Karlstadslaget som hade sin storhetstid under slutet av sjuttiotalet och större delen av åttiotalet prenumererade ju på SM-bucklorna. Eller vad sägs om segerraden 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984 och 1985? Lägg därtill ytterligare två SM-tecken i kombination med sex cupvinster i Ljusdal och man kan börja snacka om Konungens återkomst när klubben besöker Ljusdal för att spela Exte Cup om exakt en månad.
Boltic vann alltså SM sju år i rad, det vill säga en exakt lika lång segerrad som det skotska fotbollslaget Celtic har mäktat med under de senaste säsongerna. Båda klubbarna har dessutom vunnit Europacupen i sina respektive sporter så man kan väl med facit i hand säga att de som namngav Boltic vid bildandet 1946 gjorde ett gott val. Bandyföreningen tog nämligen sitt namn efter fotbollsklubbarna Bolton Wandererers och Celtic FC!
Vid sidan av klubbframgångarna var det nog även Karlstadklubbens förtjänst att Sverige för första gången kunde höja VM-bucklan 1981. Boltic och svenska landslaget var ju i det närmaste ”copy and paste” med samspelta lirare som exempelvis Bengt ”Pinnen” Ramström, Per Togner och Ola Johansson.
Bolticdominansen var alltså i det närmaste total under åttiotalet och hade man då otur med slutspelslottningen så spelade det ju ingen roll om man vann allsvenskans norrgrupp. Ett faktum som inte minst Ljusdals BK fick uppleva då de alltid lyckades få möta Boltic redan i kvartsfinalen. (Det finns utrymme för konspirationsteorier angående Ljusdals nitlotter i slutspelslottningarna!).
Ljusdal har emellertid chans att ta revansch på Boltic redan i vinter då de som bekant spelar i samma serie igen. Matcher som kommer att bli extra intressanta då Boltic numera tränas av förre LBK-spelaren Thomas Rosdahl. En tränare som naturligtvis på sikt vill utöka Karlstadslagets prissamling med även en tionde SM-buckla… bolticintroIMG_7532