Vodnik

Vi har tidigare berättat att Boltic, de niofaldiga svenska mästarna, kommer på besök till Ljusdal för att spela Exte Cupen. Nu kan arrangörsklubben stolt berätta att även de niofaldiga ryska mästarna Vodnik kommer till Ljusdal 18-20 oktober!

 

Det krävs alltid en liten geografilektion när man diskuterar rysk bandy, landet är ju gigantiskt. När man blickar ut över den ryska bandykartan så får man ju verkligen perspektiv och en viss beundran för de ryska atleter som håller på med sporten. Med stor säkerhet så skrattar nog de ryska bandyspelarna åt exempelvis Kalix som måste åka till Ljusdal för att spela sin närmaste hemmamatch. Vodnik måste ju själva avverka nästan den dubbla sträckan för att spela bortamatch mot Dynamo Moskva!

Hur som helst, Vodnik hör hemma i Archangelsk. En hamnstad vid Vita Havet, d.v.s. vattenpölen som ligger mellan den ryska tundran och Kolahalvön i nordvästra Ryssland. En plats som på grund av sitt geografiska läge genom alla tider har rönt ett visst intresse från svenskar och skandinaver. Redan för tusen år sedan kom ju vikingen Tore Hund på besök för att besöka/plundra Archangelsk, och för trehundra år sedan krigades det för fullt när svenskarna försökte komma objudna på besök. Man kan väl lugnt säga att det gick lugnare till i Archangelsk 1999 och 2003 (trots ett och annat rött kort) då det spelades bandy-VM i staden.

Vilka är då Vodnik? Ja, medan Karlstadslaget Boltic dominerade på sjuttio- och åttiotalet med nio SM-titlar, sex vinster i World Cup och lika många titlar i Europacupen, så hade Vodnik sin storhetstid från mitten av nittiotalet och tio år framåt.

Laget från Archangelsk radade då upp tio raka finaler där de endast vid ett tillfälle fick se sig slagna. Det gången var det Jenisej som i sitt tredje raka försök 2001 äntligen kunde spräcka Vodniks dominans. Archangelsk stolthet kom emellertid snabbt tillbaka och vann de tre påföljande säsongerna innan storhetsperioden fick ett abrupt slut inför säsongen 2005/06.

Storsatsande Dynamo Moskva som då återigen hade tagit steget upp i högsta ligan tog nämligen över större delen av Vodniks spelartrupp. En manöver som resulterade i att Dynamo Moskva blev den nya giganten inom rysk bandy med bland annat fem raka ligatitlar.

Det kryllade naturligtvis av landslagsmeriterade storstjärnor i mästarlaget Vodnik, inte minst LBK:s egen Misha Svechnikov som efter tre säsonger i Archangelsk fortsatte sin framgångsrika karriär i Dynamo Moskva.

I år har Misha alltså chansen att spela mot sin gamla klubb då det drar ihop sig till Exte Cupen 18-20 oktober.

Efter åderlåtningen av spelartruppen 2005 har Vodnik kanske inte gjort något större väsen av sig i ryska ligan. Men med den mäktiga bandykulturen som finns på orten har man hela tiden producerat spelare för att hela tiden tillhöra högsta ligan i Ryssland.

Vågar man hoppas på en drömlottning med ett mästarmöte mellan de två giganterna Boltic och Vodnik?