Daniel Skarps-skytte

Vem avgjorde finalen i World Cup 2005?

Svaret: Daniel Skarps som skickade in en hörna för sitt Bollnäs mot Edsbyn i förlängningen fram till 3-2.

– En klackträff antar jag. Jag var väl inte den som sköt hårdast, men jag träffade oftast målet, säger Daniel som förstås har den grejen som en av sina stora bandyminnen.

Nu kommer han tillbaka till Idrottsparken i ”Nattmatchhjältarnas återkomst”.

 

Daniel Skarps – en bandyarbetare både i Bollnäs GoIF/BF (moderklubben), Sandvikens AIK, Bollnäs igen, Edsbyns IF, Gripen (Trollhättan), Vindhemspojkarna, Bollnäs, Edsbyn, Bollnäs och Ljusdals BK.

Man skulle kunna tillägga AIK också även om det inte blev något seriespel i ”gnaget”. Men väl ett kontrakt.

– Det var när AIK skulle ta över Helenelund, jag skrev på ett kontrakt, men hela grejen sprack strax före seriestart eftersom AIK inte hade råd att ta över Helenelunds stora skulder. Det blev Vindhemspojkarna för min del istället och den säsongen gick vi upp i Allsvenskan som då var högsta serien, säger Daniel.

 

Högen av bandyminnen är förstås diger efter den resa som Daniel Skarps gjort. På första plats, definitivt segern i Europacupfinalen med Edsbyns IF (2008) mot Dynamo Moskva i Moskva (Krylatskoje) när Dynamolaget bestod i stort sett av det ryska landslaget.

– Jo, det var häftigt. Sen har jag spelat och förlorat  två SM-finaler, med Edsbyn mot Västerås 2009 och 2011 med Bollnäs mot Sandviken. Det var på planen – sen satt jag på bänken när Edsbyn vann mot Sandviken 2008. Då hade jag spelat hela säsongen, men fick inte vara med i finalen, men jag fick i alla fall ett SM-guld, säger Daniel.

 

Och så har vi det här med World Cup. Det har blivit många genom åren och det stora är förstås de två segrarna.

– Finalen 2005 när vi (Bollnäs) mötte Edsbyn i finalen. Det gick till förlängning och vi fick en hörna. Jag stod som förste skytt och då kom Granberg (Magnus) fram och viskade i mitt öra att ”sätter du inte den här så gör jag det”. Han var jättesugen att ta den. Men inslaget kom lite långt bak så jag sköt. Jag har gjort 80 procent av mina mål i karriären med skott efter isen eller i knähöjd, den här hörnan letade sig in i knähöjd. Stort förstås.

 

Sen blev det en finalrepris 2008 när World Cup tvingades flytta semifinaler och final till inomhusarenan Edsbyn på grund av sommarvädret i slutet av oktober. Då spelade Daniel i Edsbyn och precis som 2005 så slutade finalen med seger 3-2. Till Edsbyn.

 

Nu blir det spel i ”World Cup” igen för Daniel. I efterföljaren ExTeCupen där arrangören samlat ett gäng föredettingarna (!) i det man kallat ”Nattmatchhjältarnas återkomst”. Daniel är en av dem. Han kommer förresten ”hem” till Idrottsparken eftersom han säsongerna 2015 och 2016 hade LBK som sin klubb.

– Det ska bli skoj, eller glädje och galenskap kanske man kan säga. Jag har inte rört mig i stort sett någonting sedan jag slutade efter säsongen 2016. Ja, lite då när vi har läger med P 17-landslaget där jag är assisterande förbundskapten till Göran Boström. Jag kunde inte säga nej när Patrik Larsson ringde och ville att jag skulle vara med i Ljusdal. Det är ju så gräsligt kul med bandy, säger Daniel.

 

Och om det blir en hörna för Bollnäs mot LBK i matchen?

– Då ställer jag mig som förste skytt precis som jag brukade göra, då får man ju själv bestämma om man ska skjuta eller inte.

 

Leif Sundell