Nostalgi – årgång 2

En ny (nostalgi)vandring runt på Idrottsparken – nästan likt den när ExTe Cupen hade sin premiärupplaga ifjol.

Den här gången blev det kortare träffar med bland annat Andreas Bergwall, världens bästa bandymålvakt genom tiderna, Valerij Grachev, coach för ryska Zorkij – och så Björn Swartswe, han som kom på den vansinniga idén med att spela bandy dag som natt, det vill säga mannen bakom Daf-cupen som så småningom blev World Cup.

Gemensam nämnare på de här tre – egentligen ingen.

 

 

Hur var det egentligen förr?

Ett spår att åka vidare på är varför det idag inte finns några spelare med kända smeknamn likt ”Dallas” (Göran Sedwall), ”Bempa” (Bernt Eriksson), ”Snoddas” Gösta Nordgren”, ”Pinnen” Bengt Ramström…

Kom att tänka på det när AIK:s nyförvärv, Andreas Bergwall, stod och värmde upp inför fredagens eftermiddagsmatch mot ryska Zorkij. Andreas Bergwall som måste anses som världens bästa bandymålvakt genom tiderna. Han har inget smeknamn.

– Det har han visst. Vi kallar honom för ”Böllen”, men det gillar han inte, berättar en annan stor bandyspelare, Per ”Pelle” Fosshaug. Noterbart: Bergwall kommer från värmländska Lesjöfors, därav dialekten.

Nu är båda i AIK:s ledning, förr spelade de World Cup tillsammans på IP och vann cupen också. I det svenska landslaget lirade man också matcher ihop. Nu kamperar de alltså ihop i AIK. Per Fosshaug som tränare, Andreas Bergwall som målvakt och att utveckla AIK:s försvarsspel. Den här säsongen ska laget bland annat matcha mot LBK i Bandyallsvenskan. Och i nattmatchen i ExTe Cupen också för övrigt.

Andreas Bergwall

Per ”Pelle” Fosshaug

Jo, för att återgå till det här med smeknamn så hittade jag en LBK-spelare med ett smeknamn. I och för sig inte lika känt som ”Snoddas”, men ändå – ”Muffe” har också lirat i Bollnäsgiffarna, heter Marcus Wikman. I LBK:s omklädningsrum finns det förresten också en ”Fisken” (tränaren Lännart Nilzon) och där kommer det också att sitta en ”Pirken” (Stefan Pettersson) på fredagskvällen när ”Nattmatchhjältarnas Återkomst”, en match mellan gamla LBK:are och Bollnässpelare avgörs. I Bollnäs finns ”Hans Majestät” och om nu någon funderar på vem det kan vara så är det Hans Åström, han med ena foten i kungahuset. Två andra kändisar är ”Lillis” (Stefan Jonsson) och ”Bejja” (Johan Berglund).

Marcus ”Muffe” Wikman

Frågar man Björn Swartswe vilket som är bandy-Sveriges-mest-kända-smeknamn så kommer svaret direkt,. ”Snoddas” – ”Snoddas” som förresten sjöng dängan Flottarkärlek i samband med en tidig cupinvigning. Cupgeneral Swartswe som förresten stötte ihop med Cupgeneral Svensson (Jonas) inne i klubbstugan.

Jonas Svensson och Björn Swartswe

Mötet med Valerij Grachev då? Det hade absolut ingenting med smeknamn att göra. Ville bara prata lite World Cup-historia med honom nu när han är tillbaka i Zorkij, nu som chefstränare och ansvarig för klubbens ungdomsverksamhet. 1990 var han med i ett av det bästa klubblag som bandyvärlden skådat – Zorkij vann World Cup, 5-2 mot Vetlanda –  då med just eleganten Grachev, målskyttarna Klimov och Arhipkin och snabbskrinnare Illarionov och Gaspotsjikov.

Zorkij är en av aspiranterna på slutsegern i årets cup också även om det andra ryska inslaget i cupen, Vodnik imponerat mest så här långt.

Rinat Shamsutov och Valerij Grachev

/Leif Sundell