Legendarernas legendarer

Och vilket startfält som Ljusdals BK och Bollnäs GIF presenterar inför Legends On Ice i samband med ExTe Cupen.

Se laguppställningarna via www.extecupen.se/legends/

Och ett ”hett” möte lär det bli den här gången också.

Vad sägs om att tränarpolarna i Broberg Björn ”Böna” Eriksson och Patrik Larsson nu ställs på varsin sida.

– Jag får väl passa på att ge på honom lite, säger ”Böna” Eriksson.

Patrik Larsson har förstås sitt svar på det.

 

Björn ”Böna” Eriksson med Ljusdals BK som moderklubb och Patrik Larsson från Bollnäs GIF. Två bandypolare sen gammalt. Det hela började när de blev lagkamrater i IK Sirius i mitten av 1990-talet. Där blev de två lagpolare och bästa kompisar och i och med att de bodde nära varandra i Uppsala så blev det att de hängde ihop på fritiden också. Och det har fortsatt.

– En härlig tid, vi var ett rätt bra bandylag också. Det här var när de båda ryska toppspelarna Sergej Lomanov och Vitalij Anufrienko lirade i laget. Vi gick till semifinal ett av åren, berättar Björn ”Böna” Eriksson.

 

Och sedan har samarbetet fortsatt. När LBK låg pyrt till inför kvalspelet säsongen 2014 så kallades Patrik Larsson in som tränare tillsammans med Björn ”Böna” Eriksson. Kvalet klarades och tränarlösningen säsongen efter blev just Patrik Larsson. Han stannade i LBK i tre år efter det.

Och nu är de två ihop igen. Björn ”Böna” Eriksson som är huvudtränare i Broberg ville stärka upp tränarstaben och när han fick styrelseokej till det gick förfrågan till Patrik Larsson.

– Jag har känt suget ett tag att komma tillbaka till bandyn och när ”Böna” hörde av sig på sensommaren behövde jag inte så lång betänketid, säger Patrik som, precis som sin tränarkollega, har sina planer för deras möte på Idrottsparken.

– Säger han att han ska passa på att ge på mig lite så får jag väl tunnla honom och åka runt. Jag är snabbare på skridskorna än ”Böna”, säger Patrik.

Ordkriget, om man nu kan kalla det så, är förstås mest på skämt. Det brukar inte bli så hårda tag när veteranerna möts. Däremot mycket lir.

Tar man en titt i de laguppställningar som de båda lagen lämnat så kommer det att bli ett spännande möte – inte bara mellan de båda Brobergstränarna. Det blir förresten ryskt besök på IP. Det av en spelare som inte varit i Ljusdal på ett bra tag. Igor Gapanovitj, som numer är tränare hemma i Arkhangelsk för sitt Vodnik. Dit han återvände efter sejouren i Ljusdal.

– Ljusdals lag ser skrämmande bra ut, men vi har också några ess, säger Patrik Larsson.

I hemmalaget spelar, till exempel, LBK:s meste spelare genom tiderna, Lännart Nilzon och där finns också en av bandy-Sveriges riktigt stora, Stefan ”Lillis” Jonsson.  I Bollnäs hittar vi en legendarernas legendar i Magnus Granberg. Och en ex-LBK:are också i Johan ”Bejja” Berglund. Bollnässpelarna är förresten revanschsugna efter förlusten (efter straffar) ifjol.

Man undrar förresten om Bollnäs kan ha en fördel av att ha domaren Lars Engström i sitt lag?

Hur som helst: Boka in 18.50 på lördagskvällen. Det kommer garanterat att bli sevärt.

 

//Leif Sundell