Somalia Bandy – Intervju med Fredrik Wikingsson och Daniel Johansson

Det har skrivits historia i den klassiska dygnet-runt-turneringen i Ljusdal, för första gången någonsin har nämligen ett afrikanskt lag skrinnat ut på isen på Ljusdals IP. Med tanke på att Somalia inte fick sitt första snöfall förrän 1:a juni 2005 så får väl det här betecknas som en världsunik händelse, men i sann Björn-Swartswe-anda kan ju det mesta hända i slutet av oktober i Ljusdal.

Bandyhjältarna från Somalia, som tidigare även har spelat VM, deltog denna gång i en uppvisningsmatch mot ett hopsnickrat lag från arrangören ExTe/Trux på Ljusdals IP. Det blev emellertid ingen repris av David mot Goliat denna gång, för att kortfattat komma in på den traditionsenliga Bandygudstjänst som var startskottet för ExTe-Cup. Arrangörens lag blev något för svåra och kunde kliva av isen med en seger.

Vi är naturligtvis nyfikna på Somalias bandylag och har av den anledningen fått en intervju med Fredrik Wikingsson (ena halvan i Filip & Fredrik) och AIK Bandys klubbchef Daniel Johansson.

Först av allt Fredrik, kan du i några få meningar sammanfatta din egen bandykarriär?

Jag spelade bandy i Otterbäckens bandyklubb på 80-talet, när jag var 8-13 år.

Har du någon egen erfarenhet (även om du inte har varit på plats) av dygnet-runt-turneringen?

Tyvärr har jag ju inte det, men det låter maxmys.

Följer du bandy även i dag? 

Inte i någon större utsträckning, nej.

Hur var det att jobba med Somalias bandylag och deras långa resa till VM?

Det var tveklöst det roligaste, mest givande jag och Filip gjort, att få följa de här otroliga killarnas stapplande resa från första samlingen, via första ispasset, till Sibirien och invigningen, det första målet, hemkomsten. Jag kommer aldrig att glömma deras otroliga glöd, och jag hämtar nästan dagligen inspiration från den.

Engagerar ni er fortfarande i Somalia så vi kan vänta oss en uppföljare?

Vi är inte så bra på att göra liknande saker flera gånger, så jag tror det vore bättre om nån annan än vi gjorde en uppföljare, med nytt, fräscht perspektiv.

Foto: H-G Eriksson

Daniel, hur ser samarbetet ut med AIK och Somalias bandylag?

Borlänge Bandy har drivit projektet sedan det startades och behövde hjälp för att ta nästa steg. AIK har därför ingått ett avtal med Borlänge Bandy om att utveckla det här projektet nationellt.

Hur startade samarbetet?

Då jag tidigare var klubbchef i Borlänge Bandy och varit med sedan starten av Somalia Bandy så föll det sig ganska naturligt. AIK:s styrelse hade önskemål om att titta på och utveckla projektet och på den vägen är det. Jag pratade med Borlänge samt Somalia Bandy och alla tyckte att det var en fördel att jobba med AIK. Både för det fina varumärket samt en chans att på riktigt kunna etablera sig i Stockholmsområdet.

Några roliga anekdoter från kontakten mellan dessa två ”bandyvärldar”?

Haha, det händer saker varje samling! Har man inte sett filmen ”Trevligt Folk” så bör man göra det.

Hur ser framtiden ut, kan bandysupporters exempelvis förvänta sig en uppföljare till tv-serien om Somalias bandylag (”Trevligt Folk”) fast denna gång med fokus på relationen till AIK?

Det vore väl hur kul som helst, men det var Filip och Fredrik som drev den produktionen tillsammans med Patrik Andersson från Borlänge. Det har hänt otroligt mycket sedan starten så material till en ny film finns och självklart så skulle det vara skitkul att göra denna grej i exempelvis Tensta/Rinkeby med grabbarna från Borlänge som lagkamrater och förebilder på hur man kan lyckas!

Andra tankar kring samarbetet?

Jag tycker det är ett fantastiskt lyckat projekt! Jag tror alla grabbar som var med från starten har jobb eller pluggar. Kan vi på något sätt sprida vilken inverkan idrotten har på integrationen så har vi kommit långt!

Vi önskar AIK och Somalias bandylag stort lycka till i den fortsätta satsningen och vidarebefordrar Daniel Johanssons uppmaning till er som inte har tittat på ”Trevligt Folk” att leta fram denna guldklimp i TV-arkivet.