DET ÄR TVÅ STARKA LAG SOM GÖR UPP!

LJUSDALS BK

2 Stefan ”Jossa” Jonsson
3 Stefan ”Lillis” Jonson
4 Alf Cahling
5 Oscar Jonsson
6 Björn ”Böna” Eriksson
7 Lars Fall
8 Maxim Potechkin
9 Magnus Mill
10 Lännart Nilzon
11 Robert Carlsson
12 Magnus Persson
13 Erik Granath
14 Eriksson
15 Stefan ”Pirken ”  Pettersson
17 Magnus Johansson
18 Ola Hallberg
19 Sebastian Jonsson
20 Patrik Skoglund
21 Mikael Djäkner
71 Mattias Wiberg
MV 26 Mårten Pahlbäck
MV 25 Stefan Grubb

Coach: Stefan Johansson
Coach: Jörgen Johansson
Coach: Tord Amré

BOLLNÄS GIF

Johan ”Bejja” Berglund
Anders Spinnars
Daniel Skarps
Patrik Larsson
Urban Wickström
Janne Lindblom
Micke Molarin
Hans Åström
Palle Berglen
Åke Gillberg
Kjell Edberg
Jonny Brodin
Patrik Järmens
Lars Engström
MV Timo Oksanen

Coach: Jörgen Granberg
Coach: Bo Fransson

En missad cup är rena natta!

Missa Cupen? Inte en chans, det finnas ju ingen större begivenhet i vårt solsystem som kan konkurrera med dygnet-runt-turneringen i Ljusdal!

Inte ens min militära tjänstgöring i södra Lappland för trettio år sedan kunde sätta käppar i hjulet för årets höjdpunkt trots att det ett tag såg väldigt mörkt ut. Det gick så långt att jag och en söderhamnare på samma kompani (inbiten Broberg-supporter och cupbesökare) planerade att ta en hyrbil från Arvidsjaur till Ljusdal. Med en genomsnittsfart på 130 km i timmen fanns det ju faktiskt en rimlig chans att komma fram i tid redan till invigningsmatchen. Men när vi insåg att hyrkostnaden för bilen (och eventuella hastighetsböter) inte på långa vägar låg i paritet med vår dagsersättning på 26 kr/dagen, tvingades vi dock bokstavligt talat dra i handbromsen.

Det fick istället bli en nödlögn i form av en beviljad ”bondpermis” för skogsarbete. Det Major Gullbrand emellertid inte visste när han godkände min permissionsansökan var att jag inte hade några andra planer för skogsarbete mer än att röja. På Ljusdals Stadshotell…

På alla möjliga plan, inte minst det sportsliga, skämde Björn Swartswe bort oss när han skapade dygnet-runt-turneringen i mitten av sjuttiotalet. En bandyhelg med allehanda aktiviteter som gav oss ljusdalingar känslan av att vi åtminstone under ett veckoslut varje år bodde i universums mittpunkt. En helg då alla utflyttade kommuninvånare försökte ta sig hem, vilket ytterligare befäste cupens ställning. Och givetvis planerade alla att gå på nattmatchen, vilket siffrorna på vändkorsen på Ljusdals IP gav tydliga bevis på. Flera tusen åskådare på en bandymatch klockan två på natten, hur galet är inte det?

Utan större framgång har jag många gånger försökt förklara för utlänningar att vi har en populär vintersport i Sverige som heter bandy och att vi i min hemstad dessutom har en turnering där den mest populära matchen går mitt i natten. Men eftersom budskapet är svårt att få fram brukar jag då istället jämföra cupen med New York City Marathon. En fyrtiotvå kilometer lång prövning som är kulmen på ett helt veckoslut med en pampig invigning med spänd förväntan i luften. När man tar de första löpstegen på Verrazanobron i New York till tonerna av Frank Sinatras klassiker ”New York, New York” i högtalarna, kunde ju scenen lika gärna ha varit IP i Ljusdal. Att se hemmalaget LBK skrinna ut på isen klockan två på natten tillsammans med tusentals andra åskådare som bara en timme tidigare befann sig på Stadshotellet eller Järnvägs, ger ju exakt samma vibbar som att på distans se Manhattan tillsammans med femtiotusen andra löpare.

Det finns faktiskt dessutom ytterligare en likhet mellan New York och nattmatchen och då tänker jag på klädseln. Precis som i fallet med de lättklädda löparna i New York så brukar det ju även dyka upp en och annan tunnklädd bandysupporter på läktaren som har glömt kvar jackan på Stadshotellet…

I årets upplaga av ExTe Cupen kommer arrangörerna att bjuda på en speciell match på fredag kväll TID20:20 i form av ett veteranderby mellan Ljusdals BK och Bollnäs GIF. En match med rutinerade spelare som alla har en sak gemensamt: De har någon gång skrinnat ut på isen klockan 02.00 på natten i Ljusdal för att spela bandy.

Kom gärna förbi och titta på dessa hjältar innan ni fortsätter kvällen på Janus (Stadshotellet), Järnvägs och övriga ställen.

Välkommen till universums mittpunkt!

P.S. Glöm inte att hämta ut era jackor innan ni går tillbaka till IP för att titta på nattmatchen. Trots all värme som bandysporten alstrar så kan det ju bli kallt på vägen hem. Precis som i fallet med New York City Marathon så går ju ExTe Cupen på hösten…

// Anders Forselius